En av Jönköpings häftigaste tävlingar är tillbaka – med nya arrangörer

Nu är Jönköping Swimrun tillbaka och bakom nystarten står Bauer Activities med Fredrik Ljunggren och Mattias Hallberg i spetsen. Den 29 juli kommer Jönköping återigen vara arenan för ett kristallklart swimrun mitt i centrala Jönköping. 

– Det här är ett lopp utöver det vanliga, det blir utmanande stigningar, fantastiskt vackra vyer med simningar i kristallklara Vättern på en publikvänlig bana, säger en av arrangörerna Fredrik Ljunggren.

Jönköping Swimrun startades 2018 av Christian Kirchberger och arrangerades senast 2021. Fredrik Ljunggren och Mattias Hallberg har under flera år arrangerat lopp och läger inom triathlon, open water och traillöpning i och runt Jönköping. Tillsammans har de både kunskap och erfarenhet, det var en självklarhet att ta över menar Mattias.

Mattias Hallberg och Fredrik Ljunggren

– Vi hade planer på att ordna ett swimrun på annan plats, men när chansen dök upp att ta över Jönköping Swimrun blev det ett naturligt steg att ta. Vi har båda tävlat i loppet tidigare och första året var Fredrik ambassadör för det, så det finns en historik för oss. Vi kan swimrun-sporten och är sedan tidigare arrangörer, i och med det här skapar vi något nytt tillsammans och ser detta som ännu ett steg till det vi redan gör i våra andra lopp.

Start och mål är mitt i centrala Jönköping. De tävlande kan välja på 15 eller 35 kilometer växlande löpning och simning. I swimrun tävlar man oftast i lag men på den korta distansen finns även en singelklass.

Fredrik har sedan några år tillbaka drivit eget företag med varumärket Bauer Activities inom upplevelseturism och träning. Han startade upp det första Bauer Triathlon 2020 som ett ”replace the race” för pandemiinställda Ironman i Jönköping. Sedan mars driver han och Mattias Bauer Activities tillsammans. Mattias jobbar även med friskvård och simcoachning via sitt företag Rudu friskvård, och står bakom ”Landsjön över” som är ett simlopp i öppet vatten.

Om det nya samarbetet säger Mattias så här:

– Ensam är inte stark! Vi har styrkor och svagheter som nu kan lyfta varandra till helt nya nivåer. Vi är båda aktiva personer som gärna deltar i andras lopp, vi vill leverera ett fullskaligt lopp med fokus på den tävlandes upplevelser.

De vill få fler att testa swimrun och att kunna ha tävlingen mitt i city är ett bra sätt att visa upp sporten.

– Med Jönköping swimrun vill vi uppmana till rörelseglädje, inbjuda till folkfest och som ringar på vattnet få fler att börja med sporten och att längta tillbaka hit varje år, säger Mattias Hallberg och fortsätter:

– Vi tycker det är viktigt att alla känner sig välkomna, nya som vana och att prestige inte övervinner upplevelsen.

Tidigare har tävlingen haft runt 150 deltagare och det är vad duon hoppas på nu med. Men nu är siktet ställt högre och på att loppet även kan bli ett så kallat ”merit race” där man kan kvala till VM i Swimrun som går varje år i Stockholms skärgård.

– Det här är vårt första större gemensamma projekt och det ska bli väldigt roligt att bjuda både tävlande och publik på den här upplevelsen, säger Fredrik Ljunggren.

Läm mer om loppet HÄR

Aktiv konferens

Vad kan en aktiv konferens vara? Får några månader sedan hörde ett företag av sig till oss. De vill boka en konferens på Bauergården och

Våtdräktsprovning med ARK

Igår hade vi vår partner ARK Sports på besök i Jönköping. Helen Wikmar och Alexander Berggren hade lastat bilen full med våtdräkter och tillbehör för

Bauer Trail Experience

Vårtrail blev Vintertrail Helgen 31/3-2/4 inleder våren i Sverige men inte i år! Precis innan vårt upplevelseläger Bauer Trail Expereince dumpade snön rejält här i