Långpass som blev mer ett gångpass

Ett effektivt långpass för traillöpning

Hur får man till sina långpass så det blir både roligt och effektivt?

Till att börja med kan vi ju prata lite om varför man ska springa långpass. 

Enligt min och många andras träningsfilosofi för uthållighetsidrott ska ca 80% av din träning vara lugn, gärna i pulszon 2. Det är här långpassen kommer in, här finns det inga krav på hastighet. Det enda du ska göra är att ta sig framåt i en fart där du håller dig i rätt pulszon. 

Jag personligen tycker att långpass är perfekta att göra i skogen. Här varierar terrängen hela tiden, du måste stanna till och gå, du kan få fina grusvägar där du kan sträcka ut och det är tyst och lugnt. 

För det är en annan bra grej med långpass, man hinner tänka mycket och reflektera över veckan som varit eller planera något nytt mål. För långpass hör lite hemma på helgen, gärna tidigt enligt mitt tycke. 

Energiintag på långpass

Hur är det då med att äta innan, efter eller under passet. Det kräver ett inlägg för sig men lite kort resonerar jag så här. 

Om du ätit bra dagen innan, börja tom med kanske en kopp kaffe. Ta med energi i form av gel eller bar ifall du behöver ladda på. Har uppladdningen varit lite sisådär, ta en tallrik gröt till kaffet. Ta med energi för att fylla på när det behövs. 

Igår körde jag ett långpass i Bauerskogarna, delvis på stigarna där vårt Bauer Trail ”2 toppar” och ”1 topp” går. Min uppladdning hade varit rätt kass då jag jobbade sent och sov rätt dåligt. Det blev en tallrik med gröt och en kaffe innan passet och med mig hade jag 2 gel och 2 bars från Umara.

Det var ganska tunga ben redan från början så det blev en hel del gång i backarna medan jag försökte springa på längs de flacka partierna. 

Just detta pass var spontant och jag sprang en A till B sträcka. Efter 15 km kände jag att kroppen började bli trött och energin ta slut trots att all energi var intagen. Så jag bestämde mig för att ringa efter hämtning. 

Efter 18 km stannade jag klockan och kände mig nöjd. Då hade jag sprungit totalt 2.15 timmar och av dessa var 2 timmar i zon 2. 

Ett perfekt långpass där jag istället för att kriga vidare för att köra hela sträckan lyssnade på kroppen och valde att stanna när jag kände att det var dags. 

Upplevelselöpning

Något jag gillar med långpassen utöver att springa är att stanna till och snacka lite med djuren man passerar. Det är på något sätt lugnande och trevlig. Här några minishettisar med sina föl. Kör förbi ibland med bil men denna gång stannade jag och tittade på den en stund.

Bauer Trail – En succé

Bauer Trail 5 november Så var det dags för premiären för Bauer Trail, ett lopp runt omkring i Bauerskogarna. 40 förväntansfulla löpare hade anmält sig till

Bauer Trail – Ett lopp för alla!

Bauer Trail är loppet där alla kan vara med Vi kallar inte våra lopp för tävlingar! Vi tror att det kan vara ett väldigt laddat

Konditionstester

Inom, i synnerhet triathlon, pratar om tester. Laktattester, Vo2Max osv. Vad är det och varför ska du göra dessa. Det ska vi försöka reda ut