Inom, i synnerhet triathlon, pratar om tester. Laktattester, Vo2Max osv. Vad är det och varför ska du göra dessa. Det ska vi försöka reda ut lite kort i detta inlägg.
Men först vill jag berätta en riktigt rolig nyhet. Vi har fått en ny partner till våra lopp och det är inget mindre än Aktivitus testklinki & coaching. Aktivitus är specialiserade på just konditionstester och hur man använder testerna i sin träning.
Laktattest
Vår tävlingsledare och coach Fredrik åkte till Aktivitus i Stockholm och träffade Johan Hasselmark för att göra ett test.
I detta fall så valde vi att göra tröskeltest denna gång. Då jag både cyklar och springer så valde jag ett triathlontest vilket innebär att man testar både cykling och löpning på samma gång.
Laktattest, hur går det till?
Testet börjar med cykelmomentet där jag får värma upp på lätt belastning. Johan tar ett blodprov för att få en baslinje på laktat. Laktat är det ämne som bildas när du börjar dra på dig det som brukar kallas mjölksyra.
Testet går väldigt förenklat ut på att ta reda på vid vilken belastning och pusl som kroppen börjar producera laktat.
Vi börjar testet på en väldigt moderat belastning, 80 w för de som vill veta siffror. Efter 3 minuter tas ett nytt blodprov och därefter ökas beslastningen med 40 w. Så håller vi på tills dess att laktatet överstiger ca 4 mmol/L. Detta är ett generellt värde där de flesta har sin laktattröskel och över detta värde brukar man inte gå på testerna.
Efter testet blir det vila och låta kroppen göra sig av med det laktat som produceras för att göra kroppen redo för löptest
Löptest, hur går det till?
Dags för löpning!
Vi får börja med promenad då mitt laktat inte går ner tillräckligt. Efter lätt jogg och promenad får jag tillslut ner det tillräckligt för att vi kan börja testet.
Alla sådana här tester börjar väldigt lugnt av den anledningen att man vill ha en stabilt laktat upp till den Aeroba tröskeln. Detta är den fart/belastning där du kan hålla på väldigt länge och fett är det primära bränslet.
När sedan farten ökar börjar laktat utsöndras och såsmåningom når vi den aeroba tröskeln där kroppen istället går över helt på att använda syre för att driva framåt.
Resultat av tester
Vad man då kan använda dessa tester till?
För att få en bra utveckling på din träning behövs varierad träning, det är inget nytt. Men vad många tror och gör är att de tränar alldeles för hårt!
Man brukar dela in träning i Aerob och Anaerob träning vilket ibland också kalla Zon 2 eller Zon 4-5.
Ett generellt tips är att lägga ca 80% av din träning inom Zon 2, alltså lugn träning. Ca 15% kan läggas i Zon 4 och resterande 5% i Zon 5. Dettaberor självklart var i din träningscykel du är men generellt tycker jag att man kan tänka såhär.
Vad betyder detta då och hur vet man var sin Z2 resp Z4-5 ligger?
Det är här testerna kommer till sin nytta! Efter testet tas ett protokoll fram där din belastning/fart samt puls är framtagen för repsektive Aerob och Anaerob zon. Det är dessa värde du använder för att planera dina pass och följa när du utför dem.
Vill du veta mer om tester?
Kontakta Aktivitus